Aurinkorannikon Kokoomus järjesti 22.2. Poliittisen keskustelutilaisuuden, jossa käsittelimme terveysalan polttavia kysymyksiä ja erityisesti SOTE uudistuksen haasteita. Vieraanamme olivat Suomen parhaat SOTE-alan asiantuntijat, kansanedustaja, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja ja lääketieteen tohtori Mia Laiho sekä HUS:in diagnostiikka johtaja Lasse Lehtonen, joka on sekä lääketieteen että oikeustieteen tohtori. Molemmat ovat kokoomuksen listoilla ehdolla Uudellamaalla eduskuntavaaleissa. Paikallisen näkökulman toi Costaklinikan perustaja ja vastuulääkäri, työterveyshuollon erikoislääkäri Jan Wiklund. Edelliset, syksyn ja tammikuun Poliittiset keskustelut ovat keskittyneet Suomen turvallisuuskysymyksiin sekä uhkaavaan taloudelliseen katastrofiin nykyisen hallituksen hallitsemattoman velkaantumisen johdosta.

Sekä Mia Laihon ja erityisesti Lasse Lehtosen esityksistä kävi hyvin selkeästi ilmi, että talouskatastrofi on nurkan takana myös SOTE maailmassa. Selkein numeroin saimme todeta ideologisesti viritetyn SOTE lainsäädännön käytännön mahdottomuuden. Mia esitteli Kokoomuksen korjaussarjaa tulevaisuuden turvaamiseksi ja Lasse laajensi kuvaa kokemuspohjaisesti näkemäänsä eurooppalaiseen tilanteeseen. Olemme selvästi jäljessä omia verrokkejamme Pohjoismaita.

Oli ehkä jopa surullista kuulla, kuinka haastavaa on tilanteen korjaaminen. Nyt on oikea aika… puhaltaa yhteen hiileen ja saada sekä julkinen sektori että yksityinen ponnistelemaan meidän kaikkien suomalaisten puolesta, niin nuorten kuin ikäihmistenkin. Valitettavasti demografiamme ja ikä pyramidi luovat ankaran haasteen tuleville sukupolvillemme.

Meidän paikallisen lääkäriklinikan vastuulääkäri Jan Wiklund kertoi laajentuvasta palvelusta Aurinkorannikolla. Costaklinikka on yhteydessä Kanta-palveluun ja voi koordinoida myös julkisen sektorin palveluita täällä rannikolla. Myös laajennettu KELA korvaus on saatavilla vuoden alusta lainuudistuksen myötä. Tavoitteenahan olisi saada palveluseteli käyttöön myös ulkomailla.

Tilaisuudessa oli yli 30 osanottajaa

Teksti ja kuvat JL/HV