Kirjaraati kokoontui puheenjohtajamme Jukka Leskisen johdolla. Tällä kertaa kirjana oli Mihail Siskin’in teos ”Sota vai rauha – kirjoituksia Venäjästä ja lännestä”.  Palkitun kirjailijan esseekokoelma Venäjästä ja venäläisyydestä, tsaarien ja tyrannien, kirjailijoiden ja vankileirien, toivon ja epätoivon maasta, jonka nykytilaa ymmärtääkseen täytyy sukeltaa syvälle historiaan.

Keskustelu kirjaraadissa oli tälläkin kertaa vilkasta ja antoisaa. Parin tunnin ajan kävimme läpi kirjan annin pohjalta Venäjän kehitystä vuosisatojen ajalta pohtien syitä maan olematonta demokratiakehitystä, yksittäisten kansalaisten asemaa, Venäjän laajentumispyrkimyksiä ja niiden aiheuttamia sotia.

Kirja sisälsi osia, jotka Siskin oli kirjoittanut Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaan aloittamisen jälkeen. Kirja sisälsi ajankohtaista ja autenttista tietoa Venäjän nykytilanteesta. Kirjaraati pohti muun muassa propagandakoneiston merkitystä ja Venäjän diktatuurin nykytilaa. Siskin lopetti kirjansa kahteen vaihtoehtoiseen tulevaisuuden skenaarioon. Näiden sisältö ja todennäköisyys innostivat kirjaraadin osallistujia käyttämään mielenkiintoisia puheenvuoroja.

Tälläkin kertaa kaikki kirjaraadin osallistujat osallistuivat innolla keskusteluun. Itselläni historiantuntemus ei ole se vahvin ala. Kuuntelemalla muiden kommentteja syvenee aihealueen ymmärrys. Kaikkien kommenteista voi oppia. Taas tällä kertaa erityisesti Pokun ja Martin käsittämätön historian tuntemus ja heidän analyyttiset puheenvuoronsa toivat keskusteluun uusia ulottuvuuksia.

Jarmo Karvinen 

Kirjaraati 6.3.2023