Meillä oli kunnia saada entinen pääministeri Esko Aho etäyhteydellä mukaan alustamaan keskustelua hänen kirjastaan “1992 – Suomen valinnat aavekissojen varjossa”.

Esko Aho kävi läpi mielenkiintoisessa alustuksessaan syvällisesti Suomen tilannetta vuonna 1992. Valtion talous oli kriisissä ja jopa maamme luottokelpoisuus oli vaakalaudalla. Mielenkiintoinen oli kolmen kuukauden ajanjakso, jossa tapahtui paljon: Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena saatiin päätettyä YYA-sopimus. Suomi tilasi venäläisiä hävittäjiä korvaamaan amerikkalaisia Hornet-hävittäjiä. Aho kertoi, kuinka eduskunta päätti määrärahan ja hävittäjävalinnan tekivät puolustusvoimien asiantuntijat tavoitteena paras mahdollinen hinta-/laatusuhde. Tuolloin luotiin pohja Suomen tielle Natoon. Vielä tuon kolmen kuukauden aikana tehtiin päätös Suomen liittymiseksi EUhun.

Esko Aho osallistui myös keskusteluun kirjaraatimme osallistujien kanssa. Vuoden 1992 tapahtumista riitti mielenkiintoisia puheenvuoroja. Historiaa peilattiin myös tähän hetkeen ja tulevaisuuteen. Keskusteltiin jopa tekoälystä ja sen tuomista mahdollisuuksista.