Sunnuntaina 23. päivä heinäkuuta 2023 järjestetään parlamenttivaalit Espanjassa, jossa valitaan kansanedustajat ja senaatti.  7.7.2023 alkoi 15 päivää kestävä puolueiden kampanja, joka tällä hetkellä on käynnissä täysin voimin. Odotukset oikeistolaisten (Partido Popular) voittoon on korkealla, sillä kunnallisvaaleissa Partido Popular nousi johtoasemaan saatuaan 31,53% äänistä verrattuna sosiaalidemokraatteihin (PSOE) 28,12%. Tämän hetkinen pääministeri Pedro Sánchez (PSOE) tekee kaikkensa, jotta pystyy jatkamaan vallassa. Vaalit järjestetään kuumimpaan loma-aikaan,  jotta saadaan vähemmän aktiiviset äänestäjät pidettyä lomalla ja vaara vallanvaihdosta olisi minimaalinen. 

Oikeistolainen Partido Popularin ehdokas Alberto Núñez Feijóo vetoaa kansaan totuudenmukaisesti, että ainoa oikea tapa saada Sánchez ja hänen vasemmistolaiset sekä itsehallintoa puolustavat liittolaiset pois on se, että äänet keskittyvät Partido Populariin ja eivät jakaudu äärioikeistolaisen VOXin kanssa. Pedro Sánchez on valmis liittoutumaan kenen tahansa puolueen kanssa, jotta Partido Popular ei saisi enemmistöä. 

Sánchezin ja Feijóon kaksinkeskeinen vaaliväittely       

Maanantaina 10.07.2023 pidetyn vaaliväittelyn jälkeen ennusteet El País sanomalehden mielipidemittauksen mukaan Partido Popular saisi kaksi paikkaa lisää PSOE:n verrattuna. Väittelyssä käytiin yhteiskunnalle tärkeitä teemoja ja Espanjan korpalloliiton tuomaristo piti huolen osapuolten ajankäytöstä  Vaaliväittely keräsi 5.910.000 katsojaa ja selvästi Feijóo nousi vaaliväittelyn voittajaksi.  

Vaalien tulosennuste 12/07/2023

Vaalien

Ennakkoäänestys

2,3 miljoonaa henkilöä on tehnyt hakemuksen etänä äánestämiseen postitse ennen viimeistä hakemuspäivää 12/07/2022. Vuoden 2019 parlamenttivaalien hakemukset äänen antamiseen etänä oli 997.530 kappaletta. Vaalit järjestettiin marraskuussa.