ESPANJAN PARLAMENTTIVAALIT 23.07.2023

Partido Popular ja Alberto Núñez-Feijóo voitti vaalit sunnuntaina 23.03.2023 Espanjassa, mutta kuka on voittaja? Oikeistolaispuolue Partido Popular (PP) sai 8.091.840 ääntä ja 136 parlamenttipaikkaa. Partido de Socialista Obrero Español (PSOE) tavoitti 7.760.970 ääntä ja 122 parlamenttipaikkaa.  Tämä on todellinen voitto Partido Popularille, mutta ikävä kyllä tämä ei ole riittävä hallitus kokoonpanoon. Vaalien tulos ei riitä kummallekkaan puolueelle ehdottamaan enemmistöön, johon tarvitaan 176 parmettipaikkaa.  Vaikka Partido Popular liittoutuisi äärioikeistolaisen puoleen VOX:n kanssa paikkoja olisi yhteensä 169. Alberto Núñez-Feijóolla on mahdollisuus liittoutua Colisición Canarias (CC) puolueen  ja Unión Puoblo (UPN) puolueen kanssa ja tietenkin VOX:n, mutta yhteensä 171 paikkaa ei riitä  vaadittuun. Joten Alberto Núñez-Feijóon voitto jäin viiden paikan päähän.  Alberto Núñez-Feijóo on ilmoittanut aloittavansa heti neuvottelut ja jättänyt myös avoimeksi toisen mahdollisuuden vaatia uusia vaaleja, vaaliblokkiin vedoten. Koskaan ennen Espanjan demokratian aikana ei ole käynyt niin, että voittaja puolueen kandidaatista ei olisi tullut pääministeri.

Pedro Sánchezilla on edessä myös kovat neuvottelut, koska saavutettu pääministeri paikka edellisten liittolaisten kanssa myöskään ei riitä 172 parlamenttipaikalla.  Ainoat ovat Katalonian ääri-itsehallintoa edustavan puolueeen JxCaT:n edustajat. Sánchez aikoinaan äänesti sen puolesta, jolla Perustuslain artiklan 155 mukaan Katalonian itsenäiseksi Valtioksi julistaneet, joko tuomittiin tai kuten Carles Puigdemont lähti maanpakoon ja sai Belgiasta turvapaikan. Liityvätkö he Sánchezin kelkkaan? Kaikki on mahdollista, mutta vaatimukset Sanchezille tulevat olemaan kovat ja Espanjalle itsenäisenä valtiona tuholliset.

Parlamentti kokoontuu 17. elokuuta 2023 ja 21.8 Kuningas Felipe IV pyytää kuninkaanlinnan pyytää neuvotteluihin tuloksista ja äänestyksistä.

Toivotaan, että oikeus toteutuu ja Alberto Núñez-Feijóo Partido Popular 33.05% voitolla valitaan pääministeriksi, eikä Sánchez saa tarpeeksi liittolaisia. Tai puolestani määrättäköön uudet vaalit. Jos näin käy se tapahtuisi ennen joulua.

Kirjoittanut Anniina Pohjola