Hallituksen kesä meni kiireisesti valmistuessamme syksyn ohjelmaan. Vaikka viime vuosi ja varsinkin vuoden alku eduskuntavaaleineen oli vilkasta, niin edessämme on vielä paljon aktiviteettiä.

Yhdistyksen 25 vuotisjuhlan järjestäminen aloitettiin jo keväällä ja nyt alkusyksystä on suurin työ tehty. Kutsuja 25.11. pidettävään juhlaan on lähetetty ja tullaan lähettämään lisää. Voit ilmoittautua juhlaan tästä linkistä.

Uskomme saavamme juhlaan vieraita myös puoluejohdosta sekä -toimistosta ja Uudenmaan piiristä meidän paikallisten lisäksi. Erityisen onnellisia olemme siitä, että pitkäaikainen ystävämme Ben Zyskowicz lupautui muutama viikko sitten juhlapuhujaksemme.

Benin vierailun yhteydessä voimme, kuin sattuman armosta, järjestää Kirjaraadin vuosijuhlapäivänä klo 13 professori Vesa Vareksen teoksesta ”Nuori Ben Zyzkovicz”. Olemme saaneet erän kirjoja tänne rannikolle ja sitä voi ostaa yhdistykseltämme. Ben on myös luvannut signeerata kaikkien kirjan ostaneiden teokset.

Aurinkorannikon kokoomuksen 25 vuotistaipaleen kunniaksi julkaisemme FT dosentti Jarkko Kempin kirjoittaman juhlateoksen, jossa käsitellään laajasti myös Aurinkorannikon koko suomalasiyhteisön historiaa 1970 luvulta saakka. Teoksen julkistaminen on 23.11. klo 14.00 ravintola Kukossa.

Poliittiset keskustelutilaisuudet aloitamme 14.10 klo 15.30 Jarno Limnellin sota- ja turvallisuuspoliittisella esityksellä ”Ukraina”. Ennen poliittista keskustelua pidämme Kirjaraadin Jarnon yhdessä tulevaisuuden tutkijoiden Elina Hiltusen ja Mikko Dufvan kanssa kirjoittamasta teoksesta ”Suomen tulevaisuudet, suuret kysymykset ja vastaukset”.

Seuraavan poliittisen tilaisuuden järjestämme 1.11. klo 14.00. Teemoina ovat painotetusti Suomen taloudellinen tilanne ja puolueemme johdolla istuvan hallituksen vaihtoehdot sekä liikkumavara nykyisessä vaikeassa yhteiskunnallisessa tilanteessa.

Vierailijamme Matias Marttinen on eduskuntaryhmän puheenjohtaja eli ”ryhmyri” ja hän veti Säätytalolla hallitusneuvotteluissa talousasioiden pöytää. Matias aloittaa työministerinä hallitustaipaleen puolessa välissä vajaan kahden vuoden päästä.

Matias edustaa Kokoomus puolueessa yhdessä eduskunnan verojaoston puheenjohtajan Ville Valkosen kanssa syvällistä talousosaamista julkisessa taloudessa ja ovat vahvasti sitoutuneet puoleemme arvoihin ja hallitusohjelman keskeisimpään teemaan; julkisen velkaantumisen taittamiseen ja pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseen tulevaisuudessa. Villen kanssa on alustavasti sovittu vierailusta ensi vuoden puolella.

Kirjaraati kokoontuu myös 13.11. klo 14.00, jolloin saamme vieraaksemme taloustieteilijä Sixten Korkmanin etäyhteydellä. Keskustelun aiheena on hänen tuore teoksensa ”Talous ja humanismi”.

Edellä mainitut Poliittiset keskustelut sekä Kirjaraadit järjestetään ravintola Kukossa. Poliittiset keskustelutilaisuudet järjestetään tapas periaatteella eli viinilasi tai vastaava sekä Kukon tapas hintaan 9 euroa. Ilmoittautuminen poliittisiin keskustelutilaisuuksiin osoitteessa aurinkokokoomus.fi . Kirjaraadit ovat luonnollisesti ilmaisia. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille eikä Kirjaraatiin tarvitse ilmoittautua.

Järjestämme myös poliittiset keskustelutilaisuudet Marbellassa viime vuonna aloittamamme uuden perinteen mukaan. Näin haluamme palvella myös sen suunnan jäseniämme sekä suomalaisyhteisöä. Keskustelutilaisuudet ovat 15.10 klo 17.00 Jarno Limnellin osalta ja Marttisen osalta 30.10 klo 17.00 buffet tilaisuuksina 20 euroa. Koska Marbellan tilaisuudet järjestetään yksityisasunnossa, niin näihin tilaisuuksiin tarvitaan ennakkoilmoittautuminen osoitteessa aurinkokokoomus.fi.

Naisten Lounas avasi syyskautemme 4.10 täydelle ravintolasaliselle jäseniä ja ystäviä. Seuraavat Naisten lounaat ovat 25.10 ja 29.11. Teemoista, ajoista ja paikasta tietoa tarkemmin kotisivuillamme aurinkokokoomus.fi.

Lyhyt poliittinen katsaus

Syksyn ohjelmamme on suunniteltu siten, että tärkeimmät poliittiset teemat sekä kotimaan osalta että myös laajemminkin tulisivat vierailijoidemme puolesta katetuiksi mahdollisimman hyvin ja mielenkiitoisesti jäsenistömme kannalta.

Jarno Limnell luonnollisesti keskittyy omaan erikoisalaansa turvallisuuteen ja hänen erityisen tarkassa seurannassa olevaan Ukrainan tilanteeseen ja Venäjän vaikuttamisen erilaisiin skenaarioihin. Suomi-Viro kaasuputkesta saamme viimeisimmät päivitykset.

Matias Marttinen tuo sisäpiirin tietoa maamme talouden tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Olemme pyytäneet käsittelemään myös eläkeläisille tärkeitä asioita, kuten ns. eläkeläisten ”raippaveroa”, joka tuntuu jääneen hiukan syrjään muun verokeskustelun jaloissa.

Ben Z puolestaan tulee valottamaan maamme historiaa erityisesti suomettumisen ja jälkisuomettumisen näkökulmasta. Retrohenkinen paluu 1970- ja 1980-luvuille on siis luvassa.

Enempää suuria aihekokonaisuuksia ei tähän syksyyn olisi voinut mahduttaakaan. Ensi vuoden keskeiseksi teemaksi olemme suunnitelleet soten ympärillä vellovaa kädenvääntöä ja sen mukaisesti pyrimme saamaan puolueen keskeisiä vaikuttajia asiasta keskustelemaan. Tosin, varmaa on, että nykyisessä poliittisessa tilanteessa uusia keskustelun aiheita pulpahtaa varmasti pintaan.

Tässä vaiheessa kautta uskon ja toivon hallitukselle työrauhaa. Kyllä oppositio pitää huolta veneen keikuttamisesta ihan pyytämättäkin.

Hyvää alkanutta syyskautta kaikille jäsenillemme,

Jukka Leskinen

Hallituksen puheenjohtaja