”Suomen tulevaisuudet-suuret kysymykset ja vastaukset”

Jarno Limnell, Elina Hirvonen, Mikko Dufva

Kolmen meritoituneen turvallisuuteen ja tulevaisuuden tutkimukseen perehtyneen tohtorin kirjoittama tietokirja oli Kirjaraatimme valinta tällä kertaa. Olimme saaneet vieraaksemme kansanedustaja sotatieteen tohtori Jarno Limnellin.

Teos on omistettu nuorisolle, koska heissä on tulevaisuus.

Teoksen syvällinen fakta-aineisto sekä tekijöiden laaja tutkimus- ja työkokemus tarjoavat vankan pohjan teoksen haasteellisiin teemoihin, jotka käsittelevät keskeisimpiä yhteiskunnan rakennuspalikoita: Ympäristö, Terveys, Talous, Yhteiskunnan vakaus ja Ulkoinen turvallisuus. Laajan faktapohjansa sekä siihen perustuvan positiivisuuden hengen suhteen teos on lähisukulainen Hans Roslingin ”Faktojen maailma” teokselle.

Teosta varten tekijät olivat paitsi haastatelleet lukuisia suomalaisia ja kansainvälisiä erialojen asiantuntijoita, mutta teoksen tematiikan mukaisesti myös teettäneet Kantar tutkimuslaitoksella laajan kyselyn 14-24 vuotiailta nuorilta siitä, miten he maailman haasteet kokevat.

Kirjan pääviesti on, että suurista kysymyksistä ja uhista huolimatta nuoret, ja vähän vanhemmatkin, jotka kokevat ahdistusta ja epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, niin juuri silloin vahva usko ja ahkera työ voivat viedä meidät parempaan tulevaisuuteen.

Uhkista puhuttaessa Jarno siteerasi marsalkka Mannerheimia, joka sodan kurimuksessa korosti sisäisen eheyden tärkeyttä ulkoisten uhkien vaaniessa. Läpi kirjan ja koko keskustelun ajan Jarnon viesti oli, että hyvin meidän käy, jos pysymme päättäväisinä, yhtenäisinä ja osaamme kunnioittaa sekä arvostaa toisiamme.

Paitsi mielenkiintoisesta esitelmästä, saimme nauttia myös vilkkaasta keskustelusta osallistujien kesken.

Seuraava Kirjaraati on talouspainotteinen humaanilla otteella, eli taloustieteilijä Sixten Korkman on vieraanamme etäyhteydellä 13.11. klo 14. Käsittelyssä on hänen tuorein kirjansa ”Talous ja humanismi”. Syksyn Kirjaraadit kruunaa professori Vesa Vareksen teos Ben Zyskowiczin nuoruudesta ja sen ajan suomettumisesta. ”Nuori Ben” 25.11. klo 13. Nämäkin Kirjaraadit pidetään ravintola Kukossa.

Jukka Leskinen