Saimme Aurinkorannikolla vieraaksemme yhden maamme johtavista turvallisuusasiantuntijoista viime viikonloppuna. Kansanedustaja, sotatieteen tohtori Jarno Limnell on tullut meille tutuksi jo viime vuodelta, kun hän vieraili vuosijuhlassamme. Tapahtuma oli sikälikin ikimuistoinen, sillä toinen juhlavieraamme, ystävämme tietokirjailija Liisa Väisänen osoittautui Jarnon tädiksi! Eikä kukaan tiennyt tätä yhteyttä, ennen kuin tapasimme juhlavastaanotolla.

Olimme sopineet Jarnon vierailusta ja sen teemasta hyvissä ajoin jo kesällä. Tuolloin oli selvää, että Ukraina ja Putinin brutaali tuhoamissota olisivat keskiössä yhdessä Suomen uuden Nato-roolin kanssa. Maailman tapahtumat kuitenkin muuttivat Jarnon agendaa vain vierailua alustavalla viikolla; Suomi-Viro kaasuputken ja tietoyhteyden ulkopuolinen vahingonteko sekä terroristijärjestö Hamasin teurastushyökkäys Israeliin laajensivat alustuksen sisältöä radikaalisti.

Jarno äärimmäisen hyvin verkottuneena asiantuntijana kuitenkin päivitti meidät erinomaisen ammattitaitoisesti kaikkien geopoliittisten tapahtumien myllerryksessä. Mainittakoon Jarnon eduskuntatyön lisäksi ulkomaiset kontaktit; Jarno on jo vuosia kuulunut Maailman talousfoorumin asiantuntijatiimiin, nyt uutena vastuualueena on tullut Naton parlamentin jäsenyys yhtenä Suomen viidestä edustajasta sekä oman alansa huippututkijoiden kansainvälinen verkosto. Sanalla sanoen, viime viikonloppuna saimme kuulla sen mikä on nykytilanteessa kuulemisen arvoista!

Luonnollisesti Jarno ei ollut tilaisuudessa kertoa salaiseksi määrättyjä asioita, olipa ne sitten Suomi- tai Natolähtöisiä. Uskon kuitenkin, että laajat syvälliset katsaukset mitä ajankohtaisimpiin ja traagisiin tapahtumiin ja niiden mahdollisiin poliittisiin seuraamuksiin olivat jäsenistöllemme hyvin tervetulleita, joita osaamme syvästi arvostaa.

Keskustelu molemmissa tilaisuuksissa Fuengirolassa ja Marbellassa kävi vilkkaana ja vieraamme jaksoi valottaa erilaisia näkökulmia, joita jäsenemme nostivat keskustelun aikana esille.

Lopuksi haluamme kiittää Jarnoa siitä ajasta, jonka hän saattoi antaa lähes mahdottoman tiiviin allakkansa välistä meille tänne aurinkorannikolle.

Jukka Leskinen